Zehra Akpınar’la yemek keyfi…

 DR. ZEHRA AKPINAR

Zaman daha mı hızlı akıyor yaş ilerledikçe? Sanki dün gibi 2018’e hazırlanışımız! İşte şimdi hızla yaklaşan aralık ayı bize yeni yılı ve yeni umutları müjdelerken, telaşlar başladı bile. Bir yandan yeni yıla nasıl ve nerede gireceğimizin planlarını yapıyor, bir yandan da sevdiklerimize alacağımız hediyeleri düşünüyoruz. Dışarıda kutlama yapacak olanlar ne giyeceklerinin hesabını yapadursun biz evde kutlayacaklar için sofralarımızı süsleyecek meze tarifleri verelim. 

Ancak tariflere geçmeden önce aylarla ilgili küçük bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim. Hiç düşündünüz mü neden aralık ayı yılın son ayıdır? Ayların latin kökenli dillerdeki isimlerine bakınca september; septem/hepta-7, october; octa-8, november; nona/novem-9 ve december ise 10 anlamına gelen decem /deka kökünden gelmektedir.
1582 de Papa 13. Gregori’nin hazırladığı ve bugün bir çok ülkede kullanılan Gregoryan takviminin kabulüne kadar mart ayı da yılın ilk ayı idi. Ülkemizde de mali yıl başının 1983’e kadar mart ayı olması sanırım tesadüf değildir.
Roma imparatoru Julius Sezar o dönemde kullanılan takvim ve güneş arasındaki uyumsuzluğu çözmesi için Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’i görevlendirir. Bunun sonucunda her yıl 365 gün 6 saattir, 4 yılda bir 366 gün olur; bu da 6 ay 30, 6 ay 31 gün olarak belirlenir. Ancak 365 gün olan yıllarda, bir gün yılın son ayı olan şubat ayından alınır. Böylece şubat 3 yıl 29, dört yılda bir 30 gün olur. O zamanlar beşinci ay anlamına gelen quintilis (temmuz) ayı da imparatorun adına Julius/July olarak değiştirilir.
Julius Sezardan sonra imparator olan Augustus da geri kalmaz, 6ncı anlamına gelen sextilis ayına kendi adını verir bununla da yetinmeyip 30 gün olan ağustosu 31 gün yapar ama kabak yılın son ayı olan şubatın başına patlar ve bir gün daha eksilerek 28 gün olur.
Gregoryan takviminin kabulüyle de aralık ayı son ay olarak kabul edilir.
Şimdi de kolay ve lezzetli mezelerimize geçelim:

Kırmızı Lahana Mezesi

MALZEMELER
• Yarım kırmızılahana
• 1 dilim bayat ekmek
• 1 su bardağı yoğurt
• 2-3 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Sirke ve pul biber

YAPILIŞI

Kırmızılahanayı ince ince kıydıktan sonra biraz tuzla ovup yıkayın. Rondoda püre haline getirin. Ekmek diliminin kabukları ayırıp 10 dakika kadar suda bekletin. Sonra çıkarıp suyunu güzelce sıkın ve küçük parçalar halinde ayırın. Kırmızılahana püresini, ekmeği ve dövülmüş sarımsaklı yoğurdu karıştırın. Zeytinyağı ve birkaç damla sirke ekleyin. Servis tabağına aldıktan sonra kırmızı pul biber ile süsleyin.

Havuç Mücveri

MALZEMELER
• 3 adet orta boy havuç
• 3 adet taze soğan
• 1 yumurta
• 1 yemek kaşığı un
• Bir tutam dereotu
• Tuz, karabiber
• Kızartma için sıvı yağ

YAPILIŞI
Havuçları yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve dereotunu, yumurta, un ve baharatları ekleyin ve karıştırın. Yumuşak bir hamur kıvamına gelince kızgın yağa köfte büyüklüğünde parçalar şeklinde bırakıp üzerlerini düzleyin. Her iki tarafı kızarınca kağıt havlu üzerine çıkararak fazla yağını alın. İsterseniz yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Ispanaklı Meze

MALZEMELER

• Yarım kilo ıspanak
• 1 orta boy soğan
• Yarım fincan ceviz içi (veya iç fıstık)
• 2 diş sarımsak
• 2 çay kaşığı pul biber
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Yarım çay kaşığı
• Kabartma tozu

YAPILIŞI
Ayıklanmış ve yıkanmış ıspanak yapraklarını tuz ve kabartma tozu eklenmiş suda bir kaç dakika haşladıktan sonra süzün ve soğuduktan sonra kıyın. Zeytinyağında önce cevizleri biraz çevirin, sonra ince çentilmiş soğan ve sarımsağı, pul biberi ilave edip kavurun. Kıyılmış ıspanağı, tuz ve karabiberini ekleyin. Biraz daha çevirdikten sonra sıcak servis yapın.

Babagannuş

MALZEMELER

• 1 patlıcan
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı tahin
• Yarım çay kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 2 yemek kaşığı yoğurt
• 2 kaşık zeytinyağı

YAPILIŞI

Patlıcanı közleyin, kabuğunu soyun, çatalla ezerek püre haline getirin. Sarımsağı ezin, diğer malzemelerle birlikte patlıcanın üzerine ekleyerek güzelce karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin. Arzuya göre zeytin, pul biber ve maydanoz ile süsleyin.

Börülce Salatası

MALZEMELER

• 2 su bardağı kuru börülce
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 2 adet domates
• 2 adet biber
• Bir tutam maydanoz
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Sirke, tuz, sumak

YAPILIŞI
Börülceleri haşlamadan birkaç saat önce sıcak suda bekletin, sonra süzüp bir tencereye alın. Üzerine kapatıp biraz geçecek şekilde su koyun, biraz tuz ilave ederek haşlayın. Siyah suyu çıktığında bir kez daha süzerek bu kez sıcak su ilave ederek haşlayıp süzün ve kaba alın. Ayrılan kabukları varsa temizleyin. Üzerine küp küp doğranmış domatesleri, çentilmiş ve tuzla ovularak acısı alınmış kuru soğanı, zeytinyağını, ince kesilmiş biberleri, kıyılmış maydanozu ilave edin. En son sirke ve sumak ekleyin. Servis tabağına alınca maydanoz ve pul biberi ile süsleyebilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın