Zehra Akpınar’la yemek keyfi…

 DR. ZEHRA AKPINAR

Tıpkı bir annenin bebeğini anne sütüyle beslerken bebeğin ihtiyacına göre anne sütünün içeriğinin değişip gelişmesi gibi tabiat annenin de bağrında büyüttüğü sebzeleri, meyveleri mevsimine göre, neye ihtiyacı varsa insanoğluna sunması bir mucize değildir de nedir? Değişen, gelişen teknolojiyle birlikte her mevsim neredeyse her türlüsünü bulmakla birlikte sağlıklı olan mevsimin doğal sebze ve meyvelerini tüketmektir çünkü zaten ihtiyacımız olan da onlardır. Sıcak günlerde sulu ve serinletici karpuzun, kışın C vitamininden zengin portakal ve mandalinanın olması tesadüf değildir. Mevsimin meyve ve sebzeleri doğal olgunlaştığı için hem daha lezzetli, daha besleyici, vitamin içeriği daha yüksektir hem de daha az kimyasal madde ve hormon içerir, üstelik daha ucuzdur.

1980’lerin ilk yarısında, ortaokul yıllarımda, bilgisayarların evlerimize telefonların ceplerimize, internetin de kanımıza girmesinden çok önce takvim yaprakları ve gazetelerin eklerindeki yemek tariflerini kesip bir okul defterine yapıştırarak oluşturduğum ilk yemek tarifleri kitabımım bazı sayfalarına da tattığım beğendiğim tarifleri kimden aldıysam ismiyle anarak yazmayı alışkanlık haline getirdim. Sayısı yıllar içinde artan bu defterlerimin sayfalarından bugün sizler için her biri bir doğal ilaç olan A, C, E vitaminleri ve mineraller bakımından oldukça zengin, lif içerikleri yüksek, neredeyse vücuttaki tüm sistemler üzerine faydalı etkileri olan mevsimin mevye ve sebzelerini içerecek şekilde annemin brokoli çorbasını, babannemin balkabağı böreğini, Ümit ablamın karışık ot kavurmasını, Filiz ablamın ayva tatlısını seçtim. Umarım beğenirsiniz.

Brokoli Çorbası

MALZEMELER
• 1 orta boy brokoli (yaklaşık 400 gr) • 1 orta boy soğan
• 2 diş sarımsak • 1 yemek kaşığı tereyağ
• 1 yemek kaşığı dolusu un • Tuz, karabiber, kırmızı t. biber

YAPILIŞI
Brokoliyi çiçeklerinden küçük parçalara ayırın, güzelce yıkayın ve bir tencereye alın. Doğranmış soğanı ve sarımsakları katın. 4-5 bardak suda 4-5 dk kadar haşlayın. Brokolinin çok yumuşamamasına dikkat edin. Bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyip pembeleşip kokusu çıkana kadar kavurun. İstediğiniz miktarda tuz, karabiber ve toz biber ilave edin. Haşlanmış brokolinin üzerine karıştırarak dökün, blenderden geçirin. Bir-iki taşım kaynatın ve sıcak servis edin. İsteğe bağlı olarak et suyu ya da tavuk suyu ile de yapılabilir ancak sebzenin kendi suyunu kullanmanın daha faydalı olduğunu hatırlayın.

Karışık Ot Kavurma

MALZEMELER
• 1 kilo ıspanak
• Yarım kilo arapsaçı
• 4-5 adet pırasa
• 1-2 kaşık zeytinyağ
• 2-3 adet yumurta
• Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI
Ispanakları yıkayın, güzelce suyunu süzdürüp doğrayın. Pırasaları ince ince doğrayın, arapsaçını ayıklayıp yıkayın, orta incelikte kıyın. Zeytinyağını koyduğunuz derin tavanıza önce pırasaları, sonra ıspanağı koyun. Sararmaması için yüksek ateşte biraz çevirin. Ispanağın hacmi azalınca arapsaçını ilave edin. Altını kısın ve suyunu çekinceye kadar kavurun. 2-3 adet yumurtayı çırpın, üzerine dökün. Yumurtalar piştikten sonra, tuz, karabiber ve pul biber ekleyin.

Balkabağı Böreği

MALZEMELER
• 1 kilo yufka
• 1 kilo soyulmuş balkabağı
• 2 adet orta boy soğan
• 1/2 su bardağı zeytinyağı
• Yarım demet maydanoz
• Tuz, karabiber
• 1 su bardağı süt
• 1 adet yumurta
• 1 kaşık yoğurt

YAPILIŞI
Balkabağını rendeleyin. Kıyılmış soğanları 2-3 kaşık zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun ve balkabağını ilave ederek suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuz ve karabiber ilave edin. Ocaktan indirdikten sonra kıyılmış maydanozu karıştırın.
Bir adet yumurtanın akına zeytinyağının kalanını, sütü ilave ederek harç hazırlayın. Yağlanmış tepsiye yufkaları, aralarına harç koyarak serin. Orta katına hazırladığınız balkabağını koyarak böreği tamamlayın. En üstüne, ayırdığınız yumurtanın sarısına 1 kaşık yoğurt ilave ederek sürün, fırında pişirin. İsteğe bağlı susam ya da çörek otu ile de süsleyebilirsiniz.

Ayva Tatlısı

MALZEMELER
• 4 adet orta boy ayva
• 1 adet elma
• 2 su bardağı şeker
• 1 su bardağı su
• Süslemek için ceviz, kaymak ve tahin

YAPILIŞI
Ayvaları yıkayın, soyun, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkararak ortasını temizleyin. Elmayı rendeleyin. Ayvanın kabuklarını çok küçük olmayacak şekilde doğrayın, içine renk vermesi için çekirdeklerini, rendelenmiş elmayı da ekleyin. Şekeri ve suyu ilave edin. Ayvaların ortasına hazırladığınız harcı dökerek fırın pişirme poşetlerine yerleştirin. Gerekirse birden fazla poşet kullanabilirsiniz. Poşetlerin üzerinden delmeyi unutmayın. Fırın tepsisine yerleştirerek 200 derecede 65 dk pişirin. Piştikten sonra kabukları ayrın. Servis tabağına alın isteğe bağlı kaymak, ceviz ve tahinle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın