Zehra Akpınar’la yemek keyfi…

Zehra AKPINAR

Bir yandan sağlıklı beslenme kaygısı, bir yandan lezzetli yemek yemek isteği, bir yandan da sanki dünyanın hepimiz için daha hızlı döndüğü bu dönemde zamana karşı yarışan, çalışan kadınlar…

Bugün sizlere çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz pratik, lezzetli, sağlıklı tarifler sunmak istiyorum. Bunun için sizlere pazılı çorba (pazılı mahluta), kereviz ve tiramusu tarifleri vereceğim.

Malum kış mevsimindeyiz ve mevsimin bize sunduğu envai çeşit sebzelerden pazı (isteğe bağlı ıspanak) ve kerevizi seçtim. Pazı A, C ve K vitaminlerinden zengin ayrıca antioksidan etkisi nedeniyle kansere karşı koruyucu etkisi bulunan bir sebze. Hazmı kolaylaştırıcı etkisi ve düşük kalorisi nedeniyle diyet yemeklerinde de sıkça yer alır. Beta karoten içeriği ile göz sağlığını, kalsiyum ve magnezyum içeriği ile de kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Kırmızı mercimek ise içerdiği bol protein, lif ve mineralle nedeniyle soframızda sık sık tercih etmemiz gereken besinler arasında yer alır. Bir yandan enerji verici etkisi vardır, öte yandan tansiyonu ve kolesterolü dengeler. İçerdiği lifler sayesinde kabızlığı önler, kan şekerini ve kolesterolu dengeler. Protein bakımından da oldukça zengindir, özellikle benim gibi et yemeyen kişilerin mutlaka tüketmesi gerekir. Sarımsağı ise kokusu nedeniyle özellikle hafta içi çiğ tüketmeyenlerin fırsat buldukça yemeklere katmasında fayda var çünkü faydaları saymakla bitmez. Çok bilinen tansiyonu ve kolesterolü düşürücü etkisinin yanı sıra özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisinden yaralanabiliriz. Vitamin ve minerallerden zengin olan soğanın da antibiyotik ve antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda birer prebiyotik (barsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasına neden olan probiyotiklere katkı sağlayan madde) olan bu sebzeler hem barsak hem kalp sağlığı hem de bağışıklık sistemine olumlu katkı yapmaktadır. Kerevizin idrar söktürücü özelliği nedeniyle ödem azaltıcı, tansiyon düşürücü, idrar yolu iltihaplarını azaltıcı etkisi de vardır. Havuçtaki A vitamini göz sağlığı için önemlidir. İşte bu sebzeleri kullanarak hazırladığım menümüz;
Önce çorbadan başlamak istiyorum.

Pazılı Çorba (Pazılı Mahluta)

MALZEMELER

• 1 küçük kase kırmızı mercimek
• 1 orta boy soğan
• 1 orta boy havuç
• 1 demet pazı
• 2 adet limon
• Sarımsak
• Zeytinyağ
• Tuz, nane, pul biber

YAPILIŞI

Mercimeği, doğranmış soğanı ve havucu üstünü kapatıncaya kadar su ilave ederek haşlayın. Blenderden geçirin. İçine bol limon suyu (ekşi sevenler 2 limonun suyu koyabilir) ve 3-4 diş sarımsak, kuru nane ve pul biber ilave edin. Ayrı bir kapta 1 demet yıkanmış pazıyı haşlayın, suyunu süzüp ince ince doğrayın ve mercimeğin içine katın. Zeytinyağında 7-8 diş sarımsak kızartın ve çorbaya ilave edin, bir iki taşım kaynatın. Servise hazır. Afiyet olsun.

Kereviz Yemeği

(Zeytinyağlı bu kereviz tarifini isterseniz kırmızı etli, ya da tavuk etli de yapabilirsiniz)

MALZEMELER
• 1 kilo kereviz
• 1 orta boy soğan
• 1 orta boy havuç
• 2 adet portakal
• Zeytinyağ, tuz, karabiber
• İsteğe bağlı 250 gr kuşbaşı tavuk

YAPILIŞI
Kerevizleri yıkayın iri küp şeklinde, yapraklarını da ayrı bir kaba doğrayın. Soğanları doğrayın, bir kapta zeytinyağında soğanlar pembeleşinceye kadar çevirin. Doğradığınız havucu ve kerevizleri ilave edin, yağın kokusu gidinceye kadar biraz kavurun sonra 2 portakal suyunu ilave edin, bir fincan kadar su ekleyin, tuzunu ve karabiberini de koyun. Çok kısık ateşte piştiğinde kerevizler çok yumuşayabilir o yüzden orta ateşi tercih edin. İndirmeye yakın kereviz yapraklarını ilave edin. Yapraklar biraz renk değiştirince ocağı kapatın. Eğer tavuk etli yapmak isterseniz, 250 gr kuşbaşı tavuk etinin ayrı bir kapta suyunu çektirin ve kerevizlerin üzerine ilave ederek pişirin. Yine aynı tarifi etsiz olarak yer elmasıyla da yapabilirsiniz.

İşte size çok kolay Tiramisu

MALZEMELER
• Hazır pasta tabanı
(İsterseniz kendiniz de hazırlayabilirsiniz)
• 1 fincan hazırlanmış ılık neskafe
(isteğe bağlı rom)
• 1 litre süt
• 3 kahve fincanı un
• 3 kahve fincanı şeker
• 200 gr labne peyniri

YAPILIŞI
1 litre süte un ve şekeri ilave ederek muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. İçine labne peynirini ilave ederek güzelce karıştırın.
Hazır pasta tabanının katlarını ılık neskafe (ve isteğe bağlı rom ilavesi) ile ıslatın. Hazırladığınız muhallebiyi arasına ve üst katına sürün. En üste süzgeç yardımıyla koyu renkli kakao serpin. Buzdolabında soğutun, servise hazır, afiyet olsun.

 

Bir Cevap Yazın