Televizyon ve Çocuklar

Televizyonun izleyici üzerinde çok büyük bir etkisinin olduğu, bu yönüyle de toplum ve kültür üzerinde oldukça önemli bir etkileme ve değiştirme gücüne ulaştığı herkesçe bilinen bir gerçektir.

Televizyon, olumsuz etkilerinin en büyüğünü çocuklar üzerinde yapar. Velilerin, çocukların televizyon izlemelerini planlama bilgi ve olanağından yoksun oluşu, bazı çocukların zamanlarının büyük bir bölümünü, televizyonun karşısında geçirmelerine yol açmaktadır.

Televizyon reklamlarının cazibesi, çocukların çikolata-şekerleme cinsi yiyeceklere karşı olan ilgisini ve bunları tüketme isteğini daha da arttırmaktadır. Baş döndürücü görüntü ve ses efektleri ile yapılan reklamlar beslenme değeri çok az ya da hiç olmayan bu tür yiyeceklerin aşırı ölçüde tüketilmesine ve çocukluk çağında bol miktarlarda alınması gereken, besin değeri çok yüksek sebze-meyve gibi yiyeceklerin yeterince tüketimini engellemektedir

Saatler boyunca ekran karşısında hareketsiz kalmak ve yetersiz spor etkinlikleri, dengeli ve sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıkları da eklenince bir takım fiziki gelişme bozuklukları; kas, sinir ve iskelet sistemlerinde, işlev ve gelişim bozuklukları sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Eğitim ve kültür düzeyleri ne olursa olsun bütün toplum kesimlerinden ailelerinin çocukları bu tehdit altındadır.

Ailelerin, kendi sorumluluk alanlarında çocuklarının televizyon önünde geçirecekleri zamanı ve seyredecekleri programları planlamaları toplumun genelinde daha sağlıklı nesiller yetiştirmemizi sağlayacaktır. Onlar bizim geleceğimiz. Her şey onlar için…

SMN Tat Merkezi olarak sağlıklı tariflerimizi paylaşıyoruz. Çocuklarınızla birlikte denemeniz dileği ile…

Fiyonk Börek

Malzemeler

2 Adet Yufka

1/2 Demet Maydanoz

250 Gr Lor Peyniri

1 Çorba Kaşığı Nişasta

1 Çorba Kaşığı Un

1 Çorba Kaşığı Sirke

1/2 Bardak Sıvı Yağ

1 Adet Yumurta Sarısı

Tuz

Karabiber

Susam

Hazırlanışı

1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı nişasta, 1 çorba kaşığı un ve 1 tatlı kaşığı sirke derin bir kase içerisinde karıştırılır. Lor ve ince doğranmış maydanoz karıştırılıp iç harcı hazırlanır. Düz bir zemin üzerine 1 adet yufka serilir ve kenarlarından kesilerek ortada kare bir yufka oluşturulur. Elde edilen kare yufka, ortadan ve yandan kesilerek 4 eşit parçaya bölünür.

Her bir karenin üzerine hazırlanan sirkeli, yağlı karışımdan sürülür. Yufka iki uçtan ortaya doğru büzdürür ve iki tarafa iç harcından konulur. Yufkaların sivri olan uç kısımlarından içe doğru katlanıp iç harcının tamamen kapanması sağlanır. Kare oluşturmak için kesitiğimiz yufkanın, kenar kısımlarından çıkan parçalara da de sos sürülüp katlanarak bir parmak kalınlığında şeritler hazırlanır ve fiyonk böreğin orta kısmına dolanır. Hazırlanan fiyonk börek, ters çevrilip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Diğer yufkada aynı şekilde hazırlanıp tamamlanır. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp orta kısmına susam serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir ve sıcak olarak servise sunulur.

Rokalı Tabule

Malzemeler

1/3 su bardağı bulgur

1/2 su bardağı sıcak su

1 demet roka

1 tutam maydanoz

1 tutam nane

1 bardak cherry domates

1/2 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

Hazırlanışı

Bir kaba bulguru alınız ve sıcak su ile ıslatıp ağzı kapalı olarak suyunu çekene kadar bekletiniz. Nane ve maydanozu ince ince kıyınız. Domatesleri küp küp doğrayınız. Rokayı doğrayınız ve nane, maydanoz, domates ile birlikte bulgurun üzerine ekleyip karıştırınız. Bir kapta limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırıp salatanın üzerine dökünüz. Servis tabağına alıp servis yapınız.

Pratik Katmer

Malzemeler

1/2 paket baklavalık yufka

100 gr tereyağı

İçi için

150 gr kaymak

150 gr şeker

150 gr toz şam fıstık

150 gr pudra şekeri

Hazırlanışı

Tereyağını eritin.Yufkanın içine tereyağını sürün.Parçaların orta yerine fıstık şeker ve kaymak karışımını sürün, zarf şeklinde kapatın.

Malzemenin taşmaması için birleşme yerlerini sıkıca parmaklarınızla sıkıştırın. Önceden ısıtmış olduğunuz tavaya 1 tatlı kaşığı sıvı yağ koyarak ön ve arka yüzünü 3’er dakika pişirin.

Çıkarınca üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun…

Bir Cevap Yazın