Su hayattır

İnsan vücudundaki su oranı cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler ve günlük fiziksel aktivitelerine göre değişim gösterir. Su, insan yaşamı için oksi- jenden sonra en önemli ikinci gereksinimdir. Temel enerji kaynağıdır ve vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek bize yaşam gücü sağlar. Yazın dayanılmaz sıcaklığıyla tanıştığımız şu günlerde suyun vücudumuz için önemli bir gereksinim olduğu tartışılmaz bir gerçek. Çünkü su dengesi bozulduğunda ve vücut suyu kaybı arttıkça hayati tehlike de artıyor.
Kahve, çay, çorba gibi sıvı gıdalar hatta meyvede de su vardır. Ama önceliğiniz “su” olmalıdır. Çünkü kilo vermenin de en güzel yoludur su içmektir. Çok sıkı rejim yapmaya gelemeyen insanların en iyi yardımcısı- dır su, kalori içermez. Metabolizmayı hızlandırır, günlük harcanan kalori miktarını artırır.Bu yüzden Kaybedilen suyun vücuda geri kazandırılması, su ihtiyacımızın giderilmesi, hayati fonksiyonlarımızın düzgün şekilde yü- rümesi için büyük önem taşımaktadır. Çocuklar içinse yaz demek bahçe, deniz ve bol aktivitelerle dolu hareketlilik demek. İşte bu sıcak yaz günle- rinde çocuklardaki sıvı dengesinin korunması sağlık açısından çok önemli.

Sıvı tüketiminde ailelerin üzerinde hassasiyetle durması noktalardan biridir. Yetersiz su tüketen çocukların konsantrasyonları düşüyor ve öğrenme yetenekleri azalıyor. Bunun sonucunda da okul çağında ise derslerinde başarılı olamıyor.

Yani su; hayattır ve doğanın biz insanlara sunduğu en etkili, en yan etkisiz ilaçtır. Suyun olduğu hayatta canlılık vardır, sağlık vardır…

SMN Tat Merkezi olarak sağlıklı mutlu bir ay dileriz.

Kadayıflı Sakızlı Muhallebi

Malzemeler

300 gr telkadayıf
(1 gün önceden dondurucuda bekletin)

125 gr tereyağı 100 gr ceviz
1 su bardağı şeker

Muhallebisi için

125 gr tereyağı
1 su bardağı un
1 kg süt
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı damla sakızı

Hazırlanışı

Kadayıfı ince ince kırın (kolay kırılması için 2 saat kadar derin don- durucuda bekletebilirsiniz). Teflon tencereye ya da genişçe bir teflon tavada tereyağını eritin ve şekeri, kadayıfı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Son olarak cevizi ilave edin ve bir süre daha kavurup ocaktan alın.

Muhallebisi için malzemeleri tencereye alarak karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynadıktan 3 dakika kadar sonra ocaktan alarak 10-15 dk soğumaya bırakın. Mikser yardımı ile pürüzsüz bir görüntü alana kadar 4-5 dakika boyunca çırpın.

Yaklaşık 30cm çapında bir borcama kızartmış olduğunuz kadayıfların yarısını dökün ve borcamın tabanına güzelce yayın. Üzerine hazır- ladığınız muhallebi dökün ve en üste kalan kadayıfları serin. Tatlıyı soğuyana kadar bekletin ve buzdolabına kaldırın. Cevizlerle süsleyip servis yapın.

Bulgurlu Mücver

Malzemeler

1 havuç
1adet kabak
2 adet taze soğan
1⁄2 demet dere otu
1⁄4 demet taze nane
1⁄4 su bardağı köftelik bulgur

1 bardak ılık su (bulguru ıslatmak için)

1 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz karabiber

Hazırlanışı

Bulguru ılık su dolu kapta suyunu çekene kadar bekletin. Havucu ve kabağı rendeleyin.Taze soğanı, dereotunu, maydanozu ve taze naneyi iyice kıyın. Tüm malzemeye yumurta, zeytinyağı, tuz ve karabiberi de ilave edip karıştırın. Zeytinyağı ile hafif yağladığınız tavaya malzemeyi kaşık yardımı ile dökün. Altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın