KURBAN BAYRAMINDA ŞUNLARA DİKKAT ETMELİSİNİZ

Kurban bayramında kesim öncesi ve sonrası uygulanması gereken kontrol ve hijyen kuralları, halk sağlığı açısından çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Kurbanlar gerekli hijyenik koşulların sağlandığı kurban kesim yerlerinde, mutlaka ehil kişiler vasıtasıyla kesilmeli; hayvanların kesilmesi, etinin parçalanması, derisinin yüzülmesi, etin nakli, korunması, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir.
• Hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçmiş ve sağlıklı olduklarını gösteren bir belgesi olmalıdır.
• Hayvanın kesimi esnasında, insan sağlığına zararlı olabileceği belirlenen etler veya yenilebilir organlar tüketilmemeli ve uygun şekilde imha edilmelidir.
• Kesilen etler, ‘çiğ veya az pişmiş’ olarak tüketilmemelidir.
• Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatat ve etler aynı kaplarda konularak saklanmamalıdır.
• Kist hidatik, şarbon, bruselloz, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıklardan korunmak için, temizlik kurallarına, etin usulüne uygun işlenmesine, pişirilmesine, sakatatların çöpe atılmamasına, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesine, toprak içine derince gömülerek imha edilmesine dikkat edilmelidir.
• Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe muhteviyatı gibi atıklar, çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde ve usulüne uygun olarak bertaraf edilmelidir.
• Kurban Bayramında özellikle obezite, kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, sindirim problemi olan kişiler beslenmelerine dikkat etmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, makul miktarlarda tüketmelidir.
• Etlerin haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi önerilir.
• Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
• Etler büyük parçalar şeklinde saklanmamalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir. Buzluktan çıkarılarak oda buzdolabı rafında ya da oda ısısında çözdürülen etler yeniden dondurulmamalıdır.

Bir Cevap Yazın