HAYDİ CANLANIN…

Baharın gelişi doğanın uyanışı, yaza geçiş dönemi olan havaların ısınmaya başladığı ,canlanma mevsimidir. Kış aylarının kasvetli ve bir o kadar da ağır havasından sıyrılmanın, yenilenen ve çeşitlenen gıdalarla bezenmiş bir beslenme programı benimsemenin zamanıdır. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan, besinleri mevsiminde tüketmeli kuralını bir kez daha hatırlatmak isterim. Mevsimlik ürünleri yediğiniz sürece vücut direncinizi arttırabilirsiniz. Sebze, meyve, kuru baklagil, balık ve zeytinyağının bolca yenildiği, kırmızı et tüketiminin ise az olduğu bu diyet, hem lezzet hem de sürdürülebilirlik açısından etkili olacaktır. Bol bol su tüketmelisiniz. İnce görünme kaygısıyla yaza zayıf bir vücutla girme isteği zayıflama akımlarının hızlı bir şekilde yayılmasına neden oluyor. Kış aylarında alınan kilolar özellikle bahar döneminde hızlı bir şekilde verilmeye çalışılıyor. Bilinçsizce yapıldığında sağlığımızda derin hasarlar bırakmaktadır.
İlkbaharda gece süresi kısalmaya başlarken, gündüzler uzamaya, güneş ışığından daha çok yararlanılmaya başlanır. Kış ayları boyunca hareketsiz kalan kişilerin zayıflama uğruna hızlı bir tempoda egzersize başlamaları da kalbi yorabiliyor. Öğün atlayarak yapılan diyetlerde ilk olarak metabolizma bu durumdan etkileniyor. Protein açısından zengin gıdaların alınması kolesterol profilini olumsuz etkileyebiliyor .Bütün bir kış boyunca hareketsiz kalanların bahar aylarında zayıflamak için spora başlaması ve vücuda hızlı bir şekilde yüklenmesi kalp krizine bile neden olabiliyor.
SMN Tat merkezi olarak yapılması kolay ve lezzetli tariflerimizi sizinle paylaşıyoruz…

Zeytinli İtalyan Ekmeği
Malzemeler
2,5 su bardağı un(450 gr)
10 gr maya
750 gr un
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı (25 gram)
250 gr kabuğu çıkarılmış dilimlenmiş zeytin (konserve olmamalı)

Yapılışı
Mayayı az ılık suda eritin, hamurun malzemelerini yoğurun ve dinlendirin. İçine zeytinleri ilave edin.

Muffin Börek
2 yufka
1çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı su

İç harcı için
1 soğan
250 gr kıyma
1 haşlanmış patates
Tuz karabiber
1 çorba kaşığı sıvıyağ (kıymayı kavurmak için)

Üzeri için
1 yumurtanın sarısı
Muffin kapları

Yapılışı
Yufkayı yayın üzerine su ve yağı karıştırıp yufkanın üzerine sürün. İkinci yufkayı üzerine serin. Yufkayı sekiz eşit parçaya bölün. Muffin kaplarını yağlayıp yufkayı içine serin, kıymalı harçtan ekleyip yufkayı kapatın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Pratik Diyet Pizza
Malzemeler
1 adet kepekli lavaş
2 çorba kaşığı labne
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
1 adet kırmızı biber turşusu
1 çay kaşığı kekik
Tuz
Karabiber

Yapılışı
Kilitli kek kabına lavaşı yayın, üzerine labneyi sürün. Rendelenmiş kaşar, kesilmiş kırmızı biber turşusunu ve kekiği ilave edip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 5-7 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun…

Bir Cevap Yazın