Semen Öner’den Mart ayı özel tarifleri

Sevgili okurlarım,
Bahar yaklaşıyor… Az kaldı…Güneşli günler çok uzakta değil artık – yani umarım! Her gün o kadar değişken havalar görür olduk ki… Net konuşamıyoruz artık… Kardı, kıştı derken nihayet güzelim güneş yüzünü biraz biraz göstermeye başladı…
Mart ayı bildiğiniz gibi ilkbahara geçiş yani yaza hazırlanılan bir aydır. Bu nedenle hafif beslenmeye, diyet yapmaya ve bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir.
Peki, bunu nasıl yapabiliriz ? “Tabii ki, mevsiminde doğru sebze-meyvelerle beslenerek, balık, ızgara et gibi farklı besin gruplarından oluşan bir doğru ve dengeli beslenme programı ile !…”
Şimdi ise sıra bu mevsimde bulunan sebzelerle yapılan, birbirinden lezzetli reçetelerde!.. Afiyet olsun…

Brokolili Kiş
Kiş hamuru için;
2 Su Bardağı Un
1 Adet Yumurta Sarısı
5 Yemek Kaşığı Tereyağı (yumuşamış)
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
2 Yemek Kaşığı Soğuk Su
Tuz
Üzeri için;
400 gr. Brokoli
2 Diş Sarımsak
1,5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sosu için;
2 Su Bardağı Süt
2 Kutu Sıvı Krema
2 Adet Yumurta
2 Adet Yumurta Sarısı
60 gr. Kaşar Peyniri
Tuz, karabiber
Hazırlanışı : Kiş hamurunu hazırlamak için; önce unu ve tuzu eleyin ve küp küp kestiğiniz tereyağını parmak uclarınızla karıştırır gibi yoğurun. Yumurta sarısını ekleyip devam edin. Soğuk su ilave edip hemen hamuru gelişi güzel toparlayıp streç filme sarın ve buzdolabına kaldırın ama sakın hamurla cok oynamayın. 30 dk. dinlensin. Hamuru süre sonunda çıkarıp 10 dk. Dinlendirin, bu arada fırını 200 dereceye ayarlayın. Hamuru kalıbın büyüklüğü kadar yaklasık 25-26 cm açın ve kalıba yerleştirin. Üzerine yağlı kağıt serip fasulye veya nohut koyun ki hamurunuz pişerken kabarmasın. Fırında 10 dk. pişirin sonra çıkarıp üzerindeki yağlı kağıt ve fasulyeleri alıp tekrar fırına verin kızarana kadar pişirin.pişince çıkarıp soğutun. Üzeri için brokolileri haşlayıp parçalara bölün. Sosu için malzemeleri telle çırpın. Brokolileri tarta yayıp, sosu üzerine dökün. Isınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık servis edin.

Ispanaklı Gül Böreği
Malzemeler:
1 kg ıspanak
1 kg yufka
1 adet soğan
2 adet yumurta
1 kase yoğurt
Tuz, biber

Hazırlanışı: Yıkanmış ıspanakları doğrayın. 1 adet kuru soğanı küp küp keserek az yağda öldürün, tuz, biber ve doğranmış ıspanakları da ekleyip kavurun. 6 adet yufkayı açıp üst üste serin ve 4 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz her yaprak yufkanın geniş ucuna kavrulmuş ıspanaktan bir miktar serin ve ince tarafına doğru rulo şeklinde sarın. Ruloyu bir tarafından kıvırarak çevire çevire gül şekline getirin. Sonuçta her yufkadan 4 tane gül böreği elde etmiş olucaksınız. Börekleri tabanı yağlanmış tepsiye dizdikten sonra son olarak üzerlerine yoğurt ve yumurtayı karıştırıp sürün. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Yeşil Kabak Salatası
Malzemeler :
2 adet yeşil kabak,
1 su bardağı yoğurt,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
4-5 dal dereotu,
Ceviz içi,
Tuz.
Hazırlanışı : Kabağı rendeleyip zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun. Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın. Ilınan kabakları ve ince ince kıydığınız dereotunu ekleyin. En son tuzunu da atıp karıştırdıktan sonra üzerini düzleyin, ceviz içiyle süsleyebilirsiniz.

Otlu Patates Püresi Yatağında Karamelize Soğanlı Bonfile
Malzemeler:
6 adet dana bonfile
8 adet kuru soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
1 kahve fincanı kırmızı şarap
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı : Bonfileleri teflon tavaya alıp harlı ateşte iki taraflı kızartın. Soğanları soyup halka şeklinde dilimleyin. Zeytinyağını tavada ısıtıp soğanları ekleyin. Tuz serpip kahverengi olana kadar karıştırarak kavurun. Kesme şeker ve kırmızı şarabı ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Tane karabiber ve 2 bardak sıcak su ekleyip sosu 10 dakika pişirin. Bonfileleri düz tabanlı geniş bir tencereye yan yana dizin. Üzerine soğanlı sosu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.

Otlu Patates Püresi
1 kg patates
1 su bardağı krema
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
1’er çay kaşığı tuz ve karabiber

Hazırlanışı : Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Süzgeç veya püre ezicisi ile iyice ezin. Kremayı ekleyin ve kısık ateşte karıştırın(iyice yumuşamalı). Yeşillikleri ince ince doğrayın ve püreye ekleyin(5 dk daha pişirin). Tuz ve karabiber ekleyin ateşten alın. Servis tabağına önce patates püresini üzerine de karamelize soğanlı bonfileyi yerleştirerek servis edin.
Afiyetler olsun, damağınızın tadı bol olsun!..

Aklınızda bulunsun!..
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için, yıkayıp 10-15 dakika kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletin.

 

Bir Cevap Yazın