Semen Öner’den Şubat ayı özel tarifleri

Şubat ayı çok özellikli bir aydır herkes için!
Yeni yıl telaşının atlatıldığı, taze yıla uyumun yakalandığı bir ay… Hem günleri azdır, hem de haftasonu tatilleri ama bir yandan da tatil ayıdır okullar ve çocuklarımız için.
Biz SMN tat merkezi olarak, Şubat ayında çocuklarımız için özel yemek ve çikolata atölyeleri düzenliyoruz. Amacımız onların aşçılık mesleğini erken yaşta tanımalarını sağlamak ve mutfak deneyimlerini geliştirmek. Sizlerede, evinizde (biliyorum temizlemesi biraz zor oluyor ama) çocuklarınıza bol bol mutfağa girme imkanı sunun derim.
Kendi geçmişime baktığımda hayattaki en büyük şansımın bana bu imkanı veren bir ailenin çocuğu olmak olduğunu görüyorum. Mutfağa dair tecrübeler yaşıyor olmak bir çocuğun olaylara karşı algısını arttırmak, mutlak surette onun gelişimini olumlu etkileyecektir. Malzemelerin birbirleriyle etkileşimini algılaması bile büyük bir kazanım oluşturacaktır.
Bu bakış açısıyla bu ay sizlerle hem çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini destekleyecek hem de hayatlarına olumlu destekler katacakları birkaç tarifi paylaşmak istiyorum.
Çocuğunuz, sizinle birlikte mutfakta bu tarifleri hazırlarken hem eğlenecek, hemde kendi elleriyle hazırladığıı tarifleri yeme fırsatını bulacak…
Şimdiden iyi eğlenceler…

Sebzeli Tavuk Köfte
Malzemeler
1 adet kemiksiz tavuk kalça
2 adet yarım tavuk göğüs
1 küçük soğan
1 adet tost ekmeği
1 küçük kabak
1 küçük havuç
1 yumurta sarısı
1-2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Tavukların derilerini ve fazla yağlarını temizleyerek tarifi hazırlamaya başlıyoruz. Yıkanan tavukları kuruladıktan sonra robotta kıyma haline getiriyoruz. Dilerseniz bütün bu aşamalarla uğraşmadan, kasabınızdan 600 gr tavuk kıyması alarak da tavuk köftesini yapabilirsiniz. Soğanları robottan geçiriyoruz; havuç, kabak ve tost ekmeğini ise rendenin ince tarafı ile rendeliyoruz. Tavuk kıymasına, sebzeler, ekmek içi, yumurta sarısı, zeytinyağı ve tuz eklenip tüm malzemeleri güzelce karıştırarak, yoğuruyoruz. Sonra kaşar rendesi ilave edip tekrar bir yoğuruyoruz. Karışıma istediğiniz şekli verdikten sonra, teflon tavada ısıtılmış yağda mutlaka kapakla pişiriyoruz.
Not: Köfteleri yoğururken içlerine sebze katmak hem yumuşaklık, hem de leziz bir tat veriyor. Yumurta ve peynir rendesi ile de besleyiciliği katlanıyor.

Kiraz domatesli spagetti
Malzemeler
Spagetti – 350 g
Kiraz domates – 300 g
Roka – 60 g
Yeşil zeyti – 150 g
Sızma zeytinyağı – 4 kaşık
Kuru soğan – 40 g
Tuz – 1 tutam
Tane karabiber, istediğiniz kadar
Hazırlanışı
Soğanı ince ince doğrayın ve sızma zeytinyağıyla tavada soteleyin. Ay şeklinde kesilmiş kiraz domatesleri ekleyin ve 3 dakika pişirin. Yuvarlak şekilde kesilmiş yeşil zeytinleri de tavaya ekleyip ocaktan alın. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ilave edin.
Spaghetti’yi tuzlu bol suda haşlayın. Dışı yumuşak içi diri kıvama geldiğinde süzün. Domatesli ve zeytinli sosla karıştırın. Doğranmış bol vitaminli taze rokayla servis yapın.

Zencefilli Ayıcıklar
Malzemeler
175 gr un
¼ çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
65 gr tereyağı
75 gr toz şeker
1 yumurta sarısı
Tatlı şurup
Hazırlanışı
Tereyağını yumuşatarak çırpın, kuru malzemeleri genişçe bir kapta karıştırın, yumurta sarısını ayrı bir kasede çırpın, tereyağını parçalayarak unlu karışıma ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker, şurup ve yumurta sarısını ekleyip hamurunuzu yoğurun fırını 180 derecede ısıtın. Unlanmış bir zeminde hamuru açın ve kalıplarla ayıcıkları kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsinizin içine dizin ve 10-15 dakika pişirin.
Afiyet olsun, damağınızın tadı bol olsun…

Bir Cevap Yazın